Bankomat förbereder för att starta egen värdehantering

14 november 2022

Bankomat har beslutat att inleda ett förberedande arbete för att starta egen värdehantering. Syftet är att själva kunna transportera kontanter till företagets automater och på så sätt bidra till fortsatt tryggad kontanthantering i samhället.

– Med egen värdehantering kan Bankomat bidra till att långsiktigt trygga kontanthanteringen i Sverige. Det finns ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för Sveriges krisberedskap, säger Nina Wenning, vd för Bankomat AB.

Bakgrunden till beslutet är den snabba digitaliseringen av betaltjänster. När efterfrågan på kontanter minskar, så minskar incitamenten för kommersiella aktörer som banker, kontantserviceföretag, värdebolag och handlare att hantera kontanter. Det har lett till en utveckling där delar av kontantinfrastrukturen i samhället successivt monteras ned.

– Vi kan inte förlita oss på att det i framtiden kommer finnas tjänster inom värdehantering att köpa på marknaden. Om Bankomat startar egen värdehantering kan vi fortsätta att säkra leveransen av kontanter till våra automater och därmed vår möjlighet att erbjuda kontantservice, säger Nina Wenning.