Bankomat etablerar kontantdepå i Borås

Bankomat AB kommer att etablera ett platskontor med kontantdepå i Borås, som en del av företagets arbete med att bygga upp värdehantering i egen regi. Från kontantdepån i Borås kommer Bankomat att transportera kontanter till och från kontantautomater i hela Västsverige.

– Borås har ett strategiskt viktigt läge genom närheten till Göteborg och andra västsvenska städer. Från kontantdepån i Borås kommer vi att kunna transportera kontanter till och från kontantautomater i hela Västsverige, säger Stefan Wikman, värdehanteringschef för Bankomat AB.

Bankomat har under lång tid upphandlat kontanttransporter av värdebolaget Loomis. I februari 2023 beslutade Bankomat att bygga upp värdehantering i egen regi. Målsättningen är att under andra halvåret 2025 själva sköta alla kontanttransporter till och från företagets automater.

– Genom att ha egen värdehantering kan Bankomat säkra leveransen av kontanter till våra automater och på så sätt bidra till en långsiktigt tryggad kontanthantering i Sverige. Det finns ett stort samhällsbehov av kontanter, inte minst för människor i digitalt utanförskap och för samhällets krisberedskap, säger Stefan Wikman.

Bankomat planerar att ha två till fyra platskontor – det vill säga lokaler som innehåller kontorsytor, depåer och uppräkningscentraler – för värdehanteringen runt om i Sverige. I augusti 2023 blev det klart att ett platskontor kommer att ligga i Arlandastad utanför Stockholm.

Nu har Bankomat också tecknat ett hyresavtal med BRA AB för en lokal i området Nordskogen i Borås. Lokalen är 1 695 kvadratmeter stor och tillträde sker i juli 2024.

– Bankomat kommer fortsätta att se till att människor kan ta ut och sätta in kontanter. Men många andra företag som erbjuder kontanttjänster drar ner på eller upphör med sin verksamhet, som en naturlig följd av att efterfrågan på kontanter minskar. Vad som nu krävs är därför att staten tar ett finansiellt ansvar för kontanthanteringen, säger Stefan Wikman.

För mer information, kontakta:
Johan Nilsson, kund- och marknadschef, 070-775 88 47, [email protected] 
Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig, 070-775 88 47, [email protected]

Bankomat AB erbjuder människor möjlighet att ta ut och sätta in kontanter via våra välkända blå kontantautomater, som finns på nästan 600 orter i Sverige. I ungefär 250 av automaterna finns resevaluta. Bankomat står för trygghet, effektivitet och nytänkande.