Fyra miljarder saknas: Sätt in dina gamla sedlar i automater

Ogiltiga sedlar till ett värde av nästan fyra miljarder kronor har fortfarande inte lämnats in, enligt Riksbanken. Till och med den 30 juni kan du sätta in gamla 100- och 500-kronorssedlar på banken eller i insättningsautomater. Därefter tar bara Riksbanken emot sedlarna – och då mot en kostnad.

– Många tror kanske att de måste gå in på banken för att sätta in gamla sedlar på bankkontot, men för de allra flesta går det lika bra att använda en insättningsautomat, säger Johan Nilsson, kund- och marknadschef på Bankomat.

Sedan snart ett år tillbaka går de gamla 100- och 500-kronorssedlarna inte längre att handla för. Men fram till och med den 30 juni kan man sätta in pengarna på sitt bankkonto genom ett bankkontor eller en insättningsautomat.

Kunder hos Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Nordea, SEB samt Swedbank och Sparbankerna har tillgång till insättningstjänsten via automaterna. Insättningen görs normalt till kontot som är kopplat till kortet, men kortutgivare tillåter även insättning till andra konton i samma bank.

– Vi arbetar med att bygga ett heltäckande nät av kontantcenter som har automater där man inte bara kan ta ut utan också sätta in sedlar. I år öppnar vi minst 30 nya kontantcenter där det går att sätta in pengar, säger Johan Nilsson.

Även efter den 30 juni går det att lösa in de gamla sedlarna. Riksbanken tar emot alla sedlar oavsett hur gamla de är, men då mot en avgift på hundra kronor. 

För mer information
Johan Nilsson, kund- och marknadschef, 070-775 88 47, [email protected]  

Om gamla sedlar

  • Enligt Riksbanken saknas fortfarande ogiltiga 100- och 500-kronorssedlar till ett värde av 3,9 miljarder kronor.
  • Till och med den 30 juni kan du själv sätta in dina gamla sedlar på ditt bankkonto genom ett bankkontor eller en insättningsautomat.
  • Hos Riksbanken kan du även efter 30 juni lösa in dina gamla sedlar, oavsett hur gamla de är. Avgiften för att lösa in sedlar hos Riksbanken är 100 kronor.
  • För att lösa in sedlar hos Riksbanken måste du fylla i en ansökan, antingen på webben eller på en blankett. Där beskriver du bland annat hur du har fått sedlarna.
  • Hör med ditt postombud om vilka försäkringsvillkor som gäller för att skicka pengarna till Riksbanken.

Läs mer om att lösa in dina gamla sedlar på Riksbankens webbplats.
Hitta närmaste insättningsautomat här.

Bankomat AB erbjuder människor möjlighet att ta ut och sätta in kontanter via våra välkända blå kontantautomater, som finns på fler än 500 orter i Sverige. Trygghet, tillgänglighet och valfrihet är viktigt för oss. Vi vill att kontanter ska finnas som ett av flera möjliga betalsätt.