Nya kontantautomater på 17 orter

Bankomat sätter under första halvåret 2021 upp nya kontantautomater på 17 orter runtom i Sverige, från Kosta i Kronoberg till Karesuando i Norrbotten. Satsningen görs för att fler människor ska få tillgång till kontanter.

Kontanter är fortfarande ett viktigt betalningsmedel för många, inte minst för personer i digitalt utanförskap. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.

Den 1 januari i år trädde den nya kontantlagen i kraft. Lagen innebär att sex av Sveriges största banker ska se till att privatpersoner inte har för långt från hemmet till närmaste ställe att ta ut kontanter.

Bankomat hjälper nu bankerna att uppfylla lagkravet. Under första halvåret 2021 kommer Bankomat att sätta upp nya automater på minst 17 orter.

– För Bankomat är det viktigt att inte enbart placera automater nära människors hem, som lagen kräver. Vår ambition är dessutom att det ska finnas uttagsmöjligheter där människor faktiskt använder kontanter och att det ska bli en rimlig täckning i alla län, säger Johan Nilsson.

Satsningen innebär att tio orter som i dag saknar automat får sin första, bland andra Karesuando i Norrbotten, Kosta i Kronoberg och Östra Husby i Östergötland.

På sju orter byts de gamla uttagsautomaterna ut mot nya automater som också har insättningsfunktion. Det sker bland annat i Bredbyn och Junsele i Västernorrland samt i Pålsunda i Örebro län.

– Bankomat vill att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel runtom i Sverige under överskådlig tid, så att man själv kan välja hur man vill betala. Samtidigt ser vi på längre sikt positivt på övergången från kontanta till digitala betalsätt, säger Johan Nilsson.

För mer information
Johan Nilsson, kund- och marknadschef, 070-775 88 47, [email protected]
Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig, 070-775 88 47, [email protected]

Bankomat AB erbjuder människor möjlighet att ta ut och sätta in kontanter via våra välkända blå kontantautomater, som finns på fler än 500 orter i Sverige. Vi utvecklar även andra bankgemensamma tjänster till banker och konsumenter. Bankomat står för trygghet, effektivitet och nytänkande.