Nya kontantautomater på 22 orter

Under hösten 2020 kommer Bankomat att sätta upp nya kontantautomater på 22 orter runtom i Sverige, bland annat i Burträsk, Hammerdal och Svanskog. Satsningen görs inför att en ny kontantlag träder i kraft vid årsskiftet.

– Kontanter är fortfarande ett viktigt betalningsmedel för många, inte minst för personer i digitalt utanförskap. Så länge det finns ett behov av kontanter kommer vi att göra vad vi kan för att människor ska ha tillgång till dem, säger Johan Nilsson, marknadschef på Bankomat AB.

Den 1 januari 2021 träder en ny kontantlag i kraft. Enligt lagen är sex stora banker skyldiga att se till att privatpersoner inte har för långt från sin bostad till närmaste ställe att ta ut kontanter. Efter årsskiftet kommer Post- och Telestyrelsen att bedöma bankernas efterlevnad. Bankomat hjälper nu bankerna att uppfylla lagkravet.

– För Bankomat är det viktigt att inte enbart placera automater nära människors bostäder, som lagen kräver. Vår ambition är dessutom att det ska finnas uttagsmöjligheter där människor faktiskt använder kontanter och att det ska bli en rimlig täckning i alla län, säger Johan Nilsson.

Höstens satsning innebär att tolv nya orter som i dag saknar kontantautomat nu får en automat. Några av orterna är Burträsk, Hammerdal och Svanskog.

På tio orter byts de gamla uttagsautomaterna ut mot nya automater som också har insättningsfunktion. Några av orterna är Ekshärad, Järpen och Skinnskatteberg.

– Bankomat vill att kontanter ska finnas kvar som betalningsmedel runtom i Sverige under överskådlig tid, så att man själv kan välja hur man vill betala. Samtidigt ser vi på längre sikt positivt på övergången från kontanta till digitala betalsätt, säger Johan Nilsson.

För mer information
Johan Nilsson, kund- och marknadschef, 070-775 88 47, [email protected] 

Jenny Danielsson, pr- och kommunikationsansvarig, 070-775 88 47, [email protected]

Orter där nyetableringar/uppgraderingar görs

Nyetableringar*Uppgraderingar*
Burträsk (Västerbotten)Byske (Västerbotten)
Hammerdal (Jämtland)Ekshärad (Värmland)
Häggenås (Jämtland)Fårösund (Gotland)
Oviken (Jämtland)Husum (Västernorrland)
Rätan (Jämtland)Järpen (Jämtland)
Svanskog (Värmland)Norsjö (Västerbotten)
Ytterhogdal (Jämtland)Råneå (Norrbotten)
Skinnskatteberg (Västmanland)
Vuollerim (Norrbotten)
Vännäs (Västerbotten)

Utöver ovanstående pågår avtalsförhandlingar om nyetableringar av en automat i Norrbotten, en automat i Värmland och tre automater i Västernorrland.

Bankomat AB erbjuder människor möjlighet att ta ut och sätta in kontanter via våra välkända blå kontantautomater, som finns på fler än 500 orter i Sverige. Vi utvecklar även andra bankgemensamma tjänster till banker och konsumenter. Bankomat står för trygghet, effektivitet och nytänkande.